Żaba trawna (Rana temporaria)

Budzi się w marcu, gdy tylko zbiorniki wodne zaczną rozmarzać. Podejmuje wędrówkę do miejsc rozrodu. Już podczas drogi samce mogą chwytać samice w ampleksus pachowy. Żaba trawna podróżuje zarówno dniem jak i nocą, nie zwracając uwagi na przeszkody. Może być to powodem dużej śmiertelności szczególnie, gdy drogę przecina jej np. ruchliwa ulica. Po dotarciu do zbiorników rozpoczynają gody. Samce wydają wtedy głęboki cichy dźwięk przypominający mruczenie. Nie niesie się on tak daleko jak głosy innych żab. Samica składa jednorazowo od 1000 do 4000 jaj w postaci pakietu. Napęczniały w wodzie skrzek wypływa na powierzchnię i swobodnie się unosi. Kolejne samice dołączają swoje jaja, co powoduje powstawanie dużych kłębów skrzeku.

Żaba trawna zamieszkuje różnorodne środowiska, zarówno górskie jak i nizinne. Poza okresem godowym czas spędza na lądzie, aktywna jest głównie nocą.

W połowie września rozpoczyna wędrówkę do miejsc zimowania. Zimuje grupowo zagrzebana na dnie zbiorników. Hibernuje około pięciu miesięcy w zbiorowiskach liczących nawet po kilka tysięcy osobników.

Żaba trawna
Żaba trawna ze skrzekiem fot. Anna Strojnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *