Kiedy:
15 Październik 2018 całodniowy
2018-10-15T00:00:00+02:00
2018-10-16T00:00:00+02:00

Daniel (Dama dama)

Daniele charakteryzują się dużą zmiennością ubarwienia. W okresie letnim ich sierść jest rudawa z białymi plamkami wzdłuż ciała. Na grzbiecie znajduje się dobrze widoczna ciemna pręga. W okresie zimowym, daniele są bardziej szare a plamy na ciele są mniej widoczne. Zdarzają się osobniki bardzo ciemne (brązowe lub niemal czarne) lub bardzo jasne. Wśród danieli zdarzają się także albinosy.

W Polsce nie jest to gatunek rodzimy. Po raz pierwszy został introdukowany w XIII wieku. Obecnie występuję na całym obszarze kraju. Typowe dla niego siedlisko to niewielkie kompleksy leśne. Lasy liściaste i mieszane, zdecydowanie rzadziej iglaste.

Daniele żyją w stadach liczących od 20 do 30 osobników. Składają się one głównie z samic z młodymi. Przewodzi im dominująca samica. Samce żyją samotnie. Jedynie w okresie rui ulega to zmianie.

Okres godowy przypada na okres październik-listopad. Jest dość krótki, trwa około 2 tygodnie. Samce rywalizują ze sobą o samice, często dochodzi między nimi do bezpośrednich starć. Okres i miejsce godów określa się mianem bekowiska. Ciąża trwa 230 dni. W czerwcu lub lipcu rodzi się najczęściej jedno młode.

Samiec i samica wraz z młodym, fot. Pixabay CC0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *