Rusałka osetnik (Vanessa cardui)

Osetniki rodzą się wiosną na skrajach północnoafrykańskich pustyń, jednak z nastaniem wyższej temperatury i suchego powietrza motyle są zmuszone do migracji do nieco bardziej umiarkowanego, północnego klimatu. Rokrocznie świeżo przepoczwarczone motyle ruszają w podroż, pokonując ok.3,5 tysiąca kilometrów. Szlak ich migracji w dużej mierze pokrywa się ze szlakiem migracyjnym bocianów.

W Polsce od początku maja do początku czerwca możemy obserwować pokolenie wiosenne (afrykańskie), od lipca do końca września drugie pokolenie-letnie(krajowe). Doniesienia ostatnich lat potwierdzają fakt, że gdy w krajach Europy kończy się lato, kolejne pokolenia Rusałek lecą z powrotem do Afryki.

Postacie dorosłe żywią się nektarem kwiatowym,a gąsienice zielonymi częściami roślin (t.j. oset, pokrzywa, ostrożeń, łopian).

Rusałka osetnik
Rusałka osetnik, fot. Anna Strojnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *