Jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

Samiec jelenia nazywany jest bykiem a samica łanią. Samce ważą 130-260 kg (czasem osiągają 300 kg). Samice są lżejsze i ważą od 80 do 150 kg. Cecha charakterystyczną byków jest duże poroże, najczęściej rozgałęzione. Nierozgałęzione poroże mają osobniki młode i czasem osobniki dorosłe. Barwa sierści jeleni zmienia się w zależności od pory roku. W okresie letnim jest ono rudobrunatne a zima staje się brunatnoszare lub ciemnobrunatne.

Jeleń szlachetny występuje na terenie całej Polski, najliczniej w północno-wschodniej części kraju. Siedliska jakie zamieszkuje to lasy liściaste i mieszane. Można go spotkać w pobliżu łąk i pastwisk a także na polanach leśnych i w lasach iglastych. Najbardziej aktywny jest rano i wieczorem.

Ruja rozpoczyna się w połowie września i trwa do połowy października. Miejsce walk samców określa się jako rykowisko. Jeleń szlachetny jest gatunkiem poligamicznym. Samce walczą o dostęp do samic. Wydają głosy, demonstrują siłę, czasem dochodzi tez do bezpośredniego starcia.

Po ciąży trwającej 225-245 dni, w maju i czerwcu, rodzą się młode. Najczęściej jedno, rzadziej dwa.

Samiec jelenia szlachetnego, fot. Pixabay CC0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *